Coaching trajecten

Coaching trajecten

In mijn praktijk bied ik verschillende coachingtrajecten op maat om jou te helpen je doel te bereiken. De trajecten zijn allemaal gericht op het vergroten van je zelfredzaamheid en eigen regie. Door het inzicht in je leerstijl en het inzicht in de relatie tussen wat je voelt, denkt en doet, wordt je zelfvertrouwen en plezier in leren en leven vergroot.

Het traject wordt altijd op maat gemaakt, met als uitgangspunt de vraag van jou en je ouders. We maken met elkaar een plan met doelen die jij wilt bereiken. Hieronder lees je hoe een traject er uit kan zien.

Met deze methode lukt het vaak wél om de tafels en andere sommen te automatiseren, woorden foutloos te schrijven en andere onderwerpen op school te begrijpen zoals klokkijken en wiskunde. Ik check of er in de basis van taal en rekenen enz. nog kennis ontbreekt zodat de basis stevig gelegd wordt. Dat geeft al veel meer grip op school. Tegelijkertijd leer ik je om je bewust te worden van effectieve (leer)strategieën die aansluiten bij jou eigen unieke leerstijl en geef ik tips hoe je deze gelijk op school kan gebruiken. Door aan te sluiten bij jou belevingswereld en talenten leer ik je om op een andere manier de lesstof van school te automatiseren en te begrijpen. Hierdoor wordt leren heel makkelijk en krijgt je weer grip op alles wat je moet leren en weten voor school en in het leven.

Als je merkt dat het je wél lukt om te automatiseren en dingen te onthouden die eerder voor jou lastig waren, krijg je steeds meer vertrouwen in dat je het wél kan. Alleen vaak net op een andere manier dan je tot nu toe op school had geleerd. Je leert gelijk hoe je het zelf kan toepassen in de klas als je nieuwe dingen leert, waardoor je geen achterstand meer opbouwt.

Bij dit traject leer je tijdens de eerste afspraak al hoe het makkelijk automatiseren werkt zodat je thuis gelijk aan de slag kan met het inhalen van de achterstand. Je oefent thuis 3 x per week 15 minuten om je deze manier van leren eigen te maken. Je kan thuis en op school ook oefenen met de tips die je krijgt om je beter te voelen en meer grip te krijgen op bijvoorbeeld je concentratie en motivatie. In de volgende afspraken worden nieuwe elementen en technieken aangereikt, afgestemd op het doel wat je hebt gesteld.

Als je vastloopt op school omdat je snel afgeleid raakt of last hebt van teveel of te weinig prikkels om je heen, waardoor je een vol hoofd ervaart, sluit dit traject goed aan. Je doet vast heel erg je best om op school goed op te letten en thuis goed te luisteren, maar vaak lopen dingen toch anders dan je van plan was. Je hebt geen grip op je eigen gedrag en dit kan effect hebben op je vertrouwen in jezelf en school, waardoor je misschien ook last hebt van faalangst. Misschien is er (een vermoeden van) een diagnose AD(H)D of ASS.

Het is misschien moeilijk om je te concentreren op school, daar wordt de lesstof in stappen uitgelegd en overgebracht door boeken en een leerkracht die voor de klas staat. Terwijl je waarschijnlijk denkt in gehelen of juist in details. Je hebt waarschijnlijk veel fantasie. verbeeldingskracht of ziet dingen makkelijk voor je en je kan snel associëren waardoor je tijdens de uitleg wegdroomt en niet alles meekrijgt van de uitleg. Of tijdens een toets ineens uit je concentratie bent en je moeite hebt met het opnieuw je aandacht richten op de vragen. In de klas heb je misschien last van de sfeer en ben je gevoelig voor alle geluiden en beweging om je heen. Je kan waarschijnlijk het beste leren als het voor jou nut heeft en vindt het prettig om de uitleg af te wisselen met even oefenen en aan de slag met het onderwerp. Je bent heel goed in dingen onthouden, alleen moet het wel op een manier die voor jou werkt “binnenkomen” en moet je het kunnen “plaatsen” binnen de kennis die je al hebt.

In het traject gaan we aan de slag met het onderzoeken op welke manier jij informatie verwerkt en hoe bij jou prikkels (zoals licht, geluid of gedachten) binnenkomen en verwerkt worden. Dit is onderdeel van de analyse en screening tijdens de afspraken. Je leert handige strategieën hoe je je beter kan focussen en daardoor makkelijker kan leren. We kijken wat je zelf kan doen en wat je van je omgeving nodig hebt zodat je hoofd niet vol raakt. Op die manier kan je makkelijker nieuwe informatie onthouden en heb je meer energie op school en thuis. En je leert handige strategieën om grip te krijgen op je gedachten, gevoelens en gedrag. Op die manier kan je vervelende gevoelens zoals angst om fouten te maken, veranderen in goede gevoelens zoals meer vertrouwen en rust.

Je krijgt tips en ontdekt handige strategieën die aansluiten bij jou manier van leren en leven. Deze kan je op school en thuis gelijk toepassen, dan kom je er gelijk erachter of het voor jou in de praktijk goed werkt.

In dit traject ervaar je hoe je met meer rust, plezier en zelfvertrouwen kan leven en leren. Misschien ervaar je dat dingen je vaak overkomen en wil je meer grip krijgen op jou gevoelens, gedachten en gedrag. Door middel van ontspanningsoefeningen, visualisaties en hypnose wordt je je bewust van je kwaliteiten en hulpbronnen en leer je deze inzetten om grip te krijgen op jezelf. Je ontdekt welke waarden voor jou belangrijk zijn en zet stappen om jou doel te bereiken. Je leert hoe je oude, niet meer werkzame patronen kan veranderen en vermijdingsgedrag kan aanpakken. Je leert om sombere en angstige gevoelens en gedachten om te zetten in een goed gevoel van vertrouwen en een rustig, helder hoofd.

Contact

Janette Kuipers
Onderwijskundige & Ontwikkelcoach

Bezoekadres

Gorechtkade 2
9713 CA Groningen
Telefoon:

06-40264645

E-mail:

info@janettekuipers.nl

Onderwijskundige & Ontwikkelcoach Janette Kuipers in haar praktijk aan de Parklaan in Groningen
Certificaat Ik Leer Leren 1
Logo Samen1Plan